Tosca
OPERA
de Giacomo Puccini
Libretul: Giuseppe Giacosa și Luigi Illica după drama lui Victorien Sardou
Dirijor:
VICTOR DUMĂNESCU
(Cluj-Napoca)
Regia:
PAOLO BOSISIO
(Italia)
Distribuția:
Floria Tosca / Nadia Cerchez (Republica Moldova)
Mario Cavaradossi / Adrian Dumitru (Brașov)
Scarpia / Lucian Petrean (București)
Angelotti / Sebastian Băncilă – debut
Sacrestano / Dominic Cristea – debut
Spoletta / Tudorel State
Sciarrone / Elvis Butunoi – debut
Guardiano / Bogdan Baicu
Pastora / Florina Nistor
Orchestra și corul Teatrului
Scenografia:
Grigore Gorduz
Asistent regie:
Adrian Mărginean
Dirijor cor:
Daniel Nistor
Pregătirea muzicală:
Ciprian Oloi
Maestru corepetitor cor / supratitrare:
Georgiana Diaconescu
Regia tehnică:
Tanța Micu
Sufleor:
Claudia Colceriu
Opera Tosca este una dintre marile capodopere ale verismului inspirată de piesa dramatică omonimă a lui Victorien Sardou. În această lucrare Giacomo Puccini realizează o magistrală sinteză dintre tradiția operei italiene și verism, împletind momentele de un profund lirism cu scene tragice cu accente eroice, ale parcursului teatral. La premiera ce a avut loc la Roma, la Teatro Costanzi, la 14 ianuarie 1900, personajul central, Floria Tosca a prins strălucire datorită interpretării legendarei soprane române, Hariclea Darclée.
Originară din Republica Moldova, soprana Nadia Cerchez, a absolvit studiile de licență la Chișinău, și a urmat studiile de masterat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. A debutat pe scene importante din țară și din străinătate, realizând interpretări remarcabile. Rolul Lady Macbeth (opera Macbeth de G. Verdi) i-a adus titulatura de Soprana anului și premiul Dömötör (2015) pentru performanță deosebită. Critica de specialitate a scris de-a lungul timpului despre Nadia Cerchez cuvinte de laudă: „impresionanta ușurință, încrederea, muzicalitatea din voce, au spulberat cele mai complexe pasaje de coloratură dramatică în interpretarea sopranei.”
Tenorul Adrian Dumitru este absolvent al cursurilor susținute de profesorii Ionel Voineag, Anda Tăbăcaru și Alexandru Petrovici în cadrul Universității Naționale de Muzică din București. A participat, atât în țară cât și în străinătate, la cursuri de măiestrie interpretativă ale unor importanți reprezentați ai genului și a susținut numeroase concerte, recitaluri și spectacole de operă pe marile scenele din țară și din străinătate. Până în anul 2021, fost solist al Operei Naționale din București, unde a interpretat numeroase roluri de mare dificultate.De-a lungul timpului, a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, precum: Premiul I – China International Vocal Competition (CIVC) – Ningbo, 2014, Marele Premiu la Festivalul și Concursul Internațional Hariclea Darclée – Brăila, 2015.
Baritonul român Lucian Petrean a început studiul muzicii de la o vârstă fragedă – de la 7 ani a luat cursuri de vioară în orașul natal – Bistrița. În perioada liceului, mutându-se la Cluj-Napoca, urmează cursuri sub îndrumarea maestrului Ion Iercoșan, și a profesorilor Ana Rusu, Alexandru Fărcaș, Gheorghe Roșu. A participat de-a lungul timpului la cursuri de perfecționară ale unor importanță artiști lirici, precum Constantin Nica (Elveția), Alfio Grasso, Giorgio Zancanaro, Bonaldo Giaiotti (Italia), Ionel Pantea (Luxemburg). A interpretat roluri de referință pe mari scene (Opera Națională din Cluj-Napoca, Teatrul din Regensburg, Teatrul Magdeburg, Operele din Düsseldorf și Duisburg – Germania, Teatrul Național din Praga – Cehia). Începând cu anul 2016, Lucian Petrean este angajat al Operei Naționale din București iar performatele sale i-au adus distincția de Cavaler al culturii bistrițene, și Premiul de Excelență la Gala Premiilor Operei Naționale (Iași).