In peisajul cultural al tarii Teatrul Muzical “ Nae Leonard” Galati ocupa un loc aparte, prin faptul ca este singura institutie profesionista din tara care abordeaza toate genurile spectacolului muzical, de la opera, opereta, concert simfonic pana la revista, comedie muzicala, spectacole pentru copii. Infiintata la 15 mai 1956, institutia poarta numele marelui tenor roman Nae Leonard, originar din Galati, care, la inceputul secolului XX a dus faima artei vocale romanesti peste hotare.
Galatiul este un puternic centru industrial din sud-estul tarii, oras-port asezat la malul Dunarii, care dispune de un trecut muzical, de o veritabila traditie in domeniul teatrului lirico-dramatic. A fost o vreme cand detinea titlul de cel mai important centru cultural al Romaniei, cand “Opera italiana” si orchestra de aici erau conduse de Iosif Ivanovici, creatorul de faima europeana care a compus celebrul vals “Valurile Dunarii”. – Director general – Teodor Nita

Vocatia muzicala a Galatiului isi are radacinile in urma cu peste un veac si jumatate, cand aici, la malul Dunarii isi impleteau existenta materiala si spirituala, alaturi de localnici, o seama de comunitati etnice, din toate colturile Europei.

Animatori si trupe ale fiecareia dintre aceste identitati etno-culturale vor incerca sa aduca la rampa pentru acest public generos pagini ale creatiei dramatice si muzicale universale si nationale.
Dupa al Doilea Razboi Mondial, in orasul in care s-a nascut Nae Leonard si in care Ivanovici compusese valsul ” Valurile Dunarii” si concertase in Gradina Publica, un grup de oameni de talent si pasionati de muzica au adunat in jurul lor discipoli cu aptitudini si vointa de a face sa infloreasca cu adevarat in urbea lor muzica.
Experienta si harul unor mai vechi animatori si interpreti, profesori de specialitate precum: Ion Antoniu, Spiru Xantopol, A.Gheorghiu, G.Nebunelli, Ion Dodu sau Aurel Manolache vor castiga definitiv batalia pentru infiintarea, mai intai a unui Ansamblu Muzical(12 iunie 1954) apoi a Orchestrei Simfonice de Stat Galati(15 septembrie 1955) avandu-i ca dirijori pe tinerii Alecu Sfetcu si Ury Schmidt. Dirijorul Mihail Brediceanu si violonistul Ion Voicu vor fi protagonistii concertului inaugural. Creatorii locali Aurel Manolache, Pusa Niederhoffer, Cristofor Barbatti si Milu Iosipovici vor atrage, impreuna cu interpretii Ecaterina Niculescu, Mariana Negrut, Elena Grigoriu, Alexandru Jula sau Teodor Munteanu au adus in sali peste 70000 de spectatori la nivelul anului 1955 cu doar doua spectacole ” Echipa Noastra” si ” Punctul 3…diverse”.

 

Treptat colectivul Ansamblului Muzical al Sfatului Popular Regional din Galati capata structura si o evidenta tendinta de profesionalizare. La 15 mai 1956 se infiinteaza Teatrul de Opereta si Estrada Regional, ulterior Teatrul Muzical Galati, Teatrul Muzical ” Nae Leonard” de astazi.
In toti acesti ani, pe scena liricului galatean s-au format generatii de interpreti care au dus faima acestei institutii in intreaga tara dincolo de hotarele ei. Pana acum, in luminile scenei galatene s-a ridicat de peste 250 de ori cortina pentru premiere. Aproape ca nu exista lucrari de mare popularitate ale artei lirice universale care sa nu fi fost prezentate in mai multe variante de montare, alaturi de creatii originale de mare interes. Enumerarea doar a catorva titluri nu poate fi semnificativa pentru travaliul de aproape jumatate de veac al colectivului acestei institutii. Vom aminti totusi ca in portofoliul teatrului s-au inscris in acest rastimp nu mai putin de 40 de lucrari de opereta, 42 de operete, 10 comedii muzicale, 20 de balete, 15 spectacole muzicale pentru copii si peste 50 de spectacole de estrada si revista. Nenumarati au fost invitatii si colaboratorii de prestigiu ai teatrului, care au adus, odata cu evolutia lor specifica in contextul activitatii teatrului, de fiecare data un plus de experienta, de maiestrie, consolidand si stimuland reusitele si performantele artistilor lirici galateni.
Toate acestea nu ar fi fost posibile fara aportul unui colectiv entuziast si talentat, condus si indrumat profesional de-a lungul timpului de maestri precum dirijorii Viorel Dobos si Silviu Zavulovici, Ury Schmidt, Gabor Kiss, Alecu Sfetcu, Dimitrie Macarie, Cristofor Barbatty, Sorin Oancea, Mircea Holiartoc, regizorii Paul Mihail Ionescu, Panait Victor Cotescu, Jean Ranzescu, Hero Lupescu, Alexandru Ionescu-Arbore, coregrafii Trixy Checais, Fanica Lupu si multi altii. Dintre solistii de marca, reprezentativi pentru arta vocala romaneasca, ce si-au inceput cariera pe scena galateana, amintim pe Vasile Martinoiu, Nicolae Urdareanu, Dan Zancu, Lucia Tibuleac, Lucia Cicoara Dragan, Liliana Nichiteanu.

De la infiintare si pana in prezent, teatrul a efectuat turnee in strainatate, in ultimii ani in Italia, cu “Tosca”, “Madama Butterfly”, “Rigoletto”, “Aida” si musicalul “Hello Dolly”, in Germania, Belgia, Elvetia cu “Traviata”, “Nabucco », « Boema » la Linz in Austria cu spectacole muzicale de divertisment.
In luna mai 2002 a avut loc un eveniment deosebit, prezentarea in aer liber a operei “Nabucco” de G.Verdi, eveniment intens mediatizat si transmis pe internet, ce s-a bucurat de un real succes atat pe plan local cat si national. Succesul acestui proiect a determinat conducerea teatrului sa organizeze in cadrul celei de a doua editii a Festivalului International “Leonard” in anul 2005, o reprezentatie in aer liber cu opera “Aida” de G.Verdi.
Incepand cu anul 2004, institutia noastra organizeaza Festivalul International Muzical “Leonard” cu o larga participare a unor muzicieni si colective muzicale din Europa si alte state ale lumii, prilej de promovare a imaginii culturale a orasului noastru pe meridianele lumii dar si de familiarizare a publicului galatean cu valorile interpretative internationale actuale.