„În peisajul cultural al țării, Teatrul Muzical “Nae Leonard” Galați ocupă un loc aparte, prin faptul că este singura instituție profesionistă din țară care abordează toate genurile spectacolului muzical, de la operă, operetă, concert simfonic până la revistă, comedie muzicală și spectacole pentru copii. Înființată la 15 mai 1956, instituția poartă numele marelui tenor român Nae Leonard, originar din Galați, care, la începutul secolului XX a dus faima artei vocale românești peste hotare.
Galațiul este un puternic centru industrial din sud-estul țării, oraș-port așezat la malul Dunării, care dispune de un trecut muzical și de o veritabilă tradiție în domeniul teatrului lirico-dramatic. A fost o vreme când deținea titlul de cel mai important centru cultural al României, când “Opera italiană” și orchestra de aici erau conduse de Iosif Ivanovici, creatorul de faimă europeană care a compus celebrul vals “Valurile Dunării”.” – Director general – dr. Teodor Niță

Vocația muzicală a Galațiului își are rădăcinile în urmă cu peste un veac și jumătate, când aici, la malul Dunării își împleteau existența materială și spirituală, alături de localnici, o seamă de comunități etnice, din toate colțurile Europei.

Animatori și trupe ale fiecăreia dintre aceste identități etno-culturale vor încerca să aducă la rampă pentru acest public generos pagini ale creației dramatice și muzicale universale și naționale.
După al Doilea Război Mondial, în orașul în care s-a născut Nae Leonard și în care Ivanovici compusese valsul ” Valurile Dunării” și concertase în Grădina Publică, un grup de oameni de talent și pasionați de muzică au adunat în jurul lor discipoli cu aptitudini și voința de a face să înflorească cu adevarat în urbea lor muzica.
Experiența și harul unor mai vechi animatori și înterpreți, profesori de specialitate precum: Ion Antoniu, Spiru Xantopol, A.Gheorghiu, G.Nebunelli, Ion Dodu sau Aurel Manolache vor câștiga definitiv bătălia pentru înființarea, mai întâi a unui Ansamblu Muzical (12 iunie 1954) apoi a Orchestrei Simfonice de Stat Galați (15 septembrie 1955) avându-i ca dirijori pe tinerii Alecu Sfetcu și Ury Schmidt. Dirijorul Mihail Brediceanu și violonistul Ion Voicu vor fi protagoniștii concertului inaugural. Creatorii locali Aurel Manolache, Pușa Niederhoffer, Cristofor Barbatti și Milu Iosipovici vor atrage, împreună cu interpreții Ecaterina Niculescu, Mariana Negruț, Elena Grigoriu, Alexandru Jula sau Teodor Munteanu au adus în sali peste 70000 de spectatori la nivelul anului 1955 cu doar două spectacole ” Echipa Noastră” și ” Punctul 3…diverse”.

 

Treptat, colectivul Ansamblului Muzical al Sfatului Popular Regional din Galați capătă structură și o evidență tendintă de profesionalizare. La 15 mai 1956 se înființeaza Teatrul de Operetă și Estradă Regional, ulterior Teatrul Muzical Galați, Teatrul Muzical ” Nae Leonard” de astăzi.
În toți acești ani, pe scena liricului gălățean s-au format generații de interpreți care au dus faima acestei instituții în întreaga țară dincolo de hotarele ei. Până acum, în luminile scenei gălățene s-a ridicat de peste 250 de ori cortina pentru premiere. Aproape că nu există lucrări de mare popularitate ale artei lirice universale care să nu fi fost prezentate în mai multe variante de montare, alături de creații originale de mare interes. Enumerarea doar a câtorva titluri nu poate fi semnificativă pentru travaliul de aproape jumătate de veac al colectivului acestei instituții. Vom aminti totuși că în portofoliul teatrului s-au înscris în acest răstimp nu mai putin de 40 de lucrări de operetă, 42 de operete, 10 comedii muzicale, 20 de balete, 15 spectacole muzicale pentru copii și peste 50 de spectacole de estradă și revistă. Nenumarați au fost invitații și colaboratorii de prestigiu ai teatrului, care au adus, odată cu evoluția lor specifică în contextul activității teatrului, de fiecare dată un plus de experiență, de măiestrie, consolidând și stimulând reușitele și performanțele artiștilor lirici gălățeni.
Toate acestea nu ar fi fost posibile fără aportul unui colectiv entuziast și talentat, condus și îndrumat profesional de-a lungul timpului de maestri precum dirijorii Viorel Dobos și Silviu Zavulovici, Ury Schmidt, Gabor Kiss, Alecu Sfetcu, Dimitrie Macarie, Cristofor Barbatty, Sorin Oancea, Mircea Holiartoc, regizorii Paul Mihail Ionescu, Panait Victor Cotescu, Jean Rânzescu, Hero Lupescu, Alexandru Ionescu-Arbore, coregrafii Trixy Checais, Fănica Lupu și mulți alții. Dintre soliștii de marcă, reprezentativi pentru arta vocală romanească, ce și-au început cariera pe scena gălățeană, amintim pe Vasile Martinoiu, Nicolae Urdareanu, Dan Zancu, Lucia Tibuleac, Lucia Cicoară Drăgan, Liliana Nichițeanu.

De la înființare și până în prezent, teatrul a efectuat turnee în străinatate, în ultimii ani în Italia, cu “Tosca”, “Madama Butterfly”, “Rigoletto”, “Aida” și musicalul “Hello Dolly”, în Germania, Belgia, Elveția cu “Traviata”, “Nabucco », « Boema » la Linz în Austria cu spectacole muzicale de divertisment.
În luna mai 2002 a avut loc un eveniment deosebit, prezentarea în aer liber a operei “Nabucco” de G.Verdi, eveniment intens mediatizat și transmis pe internet, ce s-a bucurat de un real succes atât pe plan local cât și național. Succesul acestui proiect a determinat conducerea teatrului să organizeze în cadrul celei de a doua ediții a Festivalului Internațional “Leonard” în anul 2005, o reprezentație în aer liber cu opera “Aida” de G.Verdi.
Începând cu anul 2004, instituția noastră organizează Festivalul Internațional Muzical “Leonard” cu o largă participare a unor muzicieni și colective muzicale din Europa și alte state ale lumii, prilej de promovare a imaginii culturale a orașului noastru pe meridianele lumii dar și de familiarizare a publicului gălățean cu valorile interpretative internaționale actuale.