Mesajul Directorului General

Începând cu anul 2018 am construit un Teatru Liric nou la Galaţi: Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”, bazându-ne pe tradiţiile de peste şase decenii ale Teatrului Muzical. Un teatru cu deschidere europeană, inspirat de vechile tradiţii muzicale româneşti, dar conectat la realitatea civilizaţiei universale actuale. Un teatru dominat de creativitate, în care personalitatea artistului este pusă în valoare; un teatru în care spectatorul este respectat şi provocat să umple seară de seară sala de spectacole; un teatru de profesionişti devotaţi scenei şi gălăţenilor.

Unicitatea instituţiei noastre este dată de diversitatea proiectelor şi genurilor muzicale abordate: astfel că în fiecare an, în luna iunie, iubitorii folk-ului şi rock-ului se pot bucura din plin de Festivalul de Folk la Dunăre şi Danube Rock Festival, luna septembrie este dedicată muzicii de jazz într-un Festival de Blues & Jazz la Dunăre iar în luna noiembrie, melomanii pot trăi momente unice în evenimentele memorabile ale Festivalului Internaţional „Leonard”.

În același timp, fiecare reprezentație cu spectacole din repertoriul curent reprezintă un eveniment, prin calitatea interpretării şi redării scenice, atât în sala instituţiei cât şi în Grădina Leonard, pe Faleza Dunării sau în alte locuri neconvenţionale.

În anii care au trecut am reuşit, alături de colegii mei din compartimentele orchestră, cor, balet, revistă, echipa tehnică şi administrativă, să vă câştigăm încrederea, dovadă fiind sălile pline şi de cele mai multe ori neîncăpătoare.
Aşadar, vă aşteptăm la teatru pentru a petrece seri de neuitat în lumea minunată a muzicii!

Director general,
Dr. Teodor Niţă

Istoria noastră

Vocația muzicală a Galațiului își are rădăcinile în urmă cu peste un veac și jumătate, când aici, la malul Dunării își împleteau existența materială și spirituală, alături de localnici, o seamă de comunități etnice, din toate colțurile Europei. Animatori și trupe ale fiecăreia dintre aceste identități etno-culturale vor încerca să aducă la rampă pentru acest public generos, pagini ale creației dramatice și muzicale universale și naționale.

Odată cu înființarea Teatrului de Operetă și Estradă în 1956, Galațiul a beneficiat de o instituție profesionistă de spectacole muzicale.

În toți acești ani, pe scena liricului gălățean s-au format generații de interpreți care au dus faima acestei instituții în întreaga țară dincolo de hotarele ei. Până acum, în luminile scenei gălățene s-a ridicat de peste 250 de ori cortina pentru premiere. Aproape că nu există lucrări de mare popularitate ale artei lirice universale care să nu fi fost prezentate în mai multe variante de montare, alături de creații originale de mare interes. Enumerarea doar a câtorva titluri nu poate fi semnificativă pentru travaliul de peste jumătate de veac al colectivului acestei instituții. Vom aminti totuși că în portofoliul teatrului s-au înscris în acest răstimp peste 40 de lucrări de operă, 42 de operete, 10 comedii muzicale, 20 de balete, 15 spectacole muzicale pentru copii și peste 50 de spectacole de estradă și revistă. Nenumărați au fost invitații și colaboratorii de prestigiu ai teatrului, care au adus, odată cu evoluția lor specifică în contextul activității artistice, de fiecare dată, un plus de experiență, de măiestrie, consolidând și stimulând reușitele și performanțele artiștilor lirici gălățeni.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără aportul unui colectiv entuziast și talentat, condus și îndrumat profesional de-a lungul timpului de maeștri precum dirijorii Viorel Doboș, Silviu Zavulovici, Ury Schmidt, Gabor Kiss, Alecu Sfetcu, Dimitrie Macarie, Cristofor Barbatti, Sorin Oancea, Mircea Holiartoc, Eugen Dan Drăgoi, regizorii Paul Mihail Ionescu, Panait Victor Cotescu, Jean Rânzescu, Hero Lupescu, Alexandru Ionescu-Arbore, coregrafii Trixy Checais, Constantin Floriean, Fănică Lupu, Venera Zavulovici, Gabriela Gegea și mulți alții. Dintre soliștii de marcă, reprezentativi pentru arta vocală românească, ce și-au început cariera pe scena gălățeană și au plecat apoi pe marile scene ale țării și ale lumii, amintim pe Vasile Martinoiu, Nicolae Urdăreanu, Victoria Bezetti, Margareta Nica, Dan Zancu, Lucia Țibuleac, Lucia Cicoară Drăgan, Liliana Nichiteanu, ș.a.

1954

După al Doilea Război Mondial, în orașul în care s-a născut Nae Leonard și în care Ivanovici compusese valsul ”Valurile Dunării” și concertase în Grădina Publică, un grup de oameni de talent și pasionați de muzică au adunat în jurul lor discipoli cu aptitudini și voința de a face să înflorească cu adevărat în urbea lor, muzica.

Experiența și harul unor mai vechi animatori și înterpreți, profesori de specialitate precum: Ion Antoniu, Spiru Xantopol, A.Gheorghiu, G.Nebunelli, Ion Dodu sau Aurel Manolache vor câștiga definitiv bătălia pentru înființarea, mai întâi a unui Ansamblu Muzical al Sfatului Popular Galaţi (12 iunie 1954) apoi a Orchestrei Simfonice de Stat Galați (15 septembrie 1955) avându-i ca dirijori pe tinerii Alecu Sfetcu și Ury Schmidt. Dirijorul Mihail Brediceanu și violonistul Ion Voicu vor fi protagoniștii concertului inaugural. Creatorii locali Aurel Manolache, Pușa Niederhoffer, Cristofor Barbatti și Milu Iosipovici vor atrage în sălile de spectacole, împreună cu interpreții Ecaterina Niculescu, Mariana Negruț, Elena Grigoriu, Alexandru Jula, Ionel Miron, peste 70.000 de spectatori la nivelul anului 1955 cu doar două spectacole ”Echipa Noastră” și ”Punctul 3…diverse”.

1956

Treptat, colectivul Ansamblului Muzical al Sfatului Popular Regional din Galați capătă structură și o evidentă tendință de profesionalizare. La 15 mai 1956, prin Decizia nr. 364 a Comitetului Executiv al Sfatului Popular Regional Galați se înființează Teatrul de Operetă și Estradă Regional, ulterior Teatrul Muzical Galați, Teatrul Muzical ”Nae Leonard” și ultima denumire: Teatrul Național de Operă și Operetă “Nae Leonard”.

1957

Ambiția şi eforturile tânărului colectiv se vor concretiza în prima premieră a unui titlu de operetă: Vânt de libertate de Isaak Dunaievski, la 22 februarie 1957 care s-a jucat cu succes, multă vreme. Realizatorii ei, Paul Mihail Ionescu – regie, Nicolae Stănescu și Claudia Fanea – scenografie, dirijorii: Emil Fanea și Alecu Sfetcu au avut la dispoziție un colectiv de elită, în rândul soliștilor înscriindu-se Viorica Pop, Corina Filimon, Cornelia Seracin (Stela), Marica Munteanu, Gabriela Duşmănescu (Pepita), Cornel Ţigara (Mario), Magda Dimitriu –  Bârlad (Clementina), Vanghele Dimitriu, Corneliu Sava (Cezar Gall), Vanghele Dimitriu, Andy Niculescu (Chesterfield),ş.a. În unele reprezentații s-au aflat pe scenă la pupitrul dirijoral maestrul Egizio Massini iar pe scenă maestrul Petre Ştefănescu Goangă, ca invitați de onoare.

Seara zilei de 3 iunie 1957 aduce în atenţia publicului un eveniment istoric: premiera primului spectacol de operă montat de tânărul colectiv: La Traviata de Giuseppe Verdi, sub direcţia de scenă a lui Albert d’Andrée, directorul teatrului, dirijor Emil Fanea, scenografia Claudia Fanea şi Livia Filipaşcu, în distribuție fiind Corina Filimon, Silvia Bota (Violeta Vallery), Nicolae Zaharia, Vasile Huzum (Alfredo), Tiberiu Papp, Cornel Ţigara ( Giorgio Germont), Ion Iancu, Vanghele Dimitriu (Marchizul),ş.a. Spectacolul a ținut ani de zile afișul din Galați fiind socotit unul din certele succese ale repertoriului permanent.

1958

Teatrul Muzical din Galaţi a păşit în vara anului 1958 pentru prima oară dincolo de hotarele regiunii, susţinând la Bucureşti o serie de reprezentaţii în aer liber cu spectacolele: Ana Lugojana, Choufleuri, Frumoasa Elena, Văduva veselă şi baletul Zâna păpuşilor, care au fost apreciate de publicul bucureştean şi critica de specialitate: “Orchestra, deşi în aer liber şi în condiţii desigur mai dificile ne-a apărut o formaţie şlefuită, cu posibilităţi reale de a face faţă repertoriului simfonic. Viorel Doboş, dirijând totul din memorie cu mult nerv şi siguranţă, coordonând cu competenţă întreaga muncă artistică, imprimă spectacolelor o puternică viaţă, asigurându-le frumosul succes de care se bucură” ( J.V Pandelescu- Spectacolele Teatrului Muzical din Galaţi în ziarul “Informaţia Bucureştiului” din 15 iulie 1958, p.2)

1972

În ajunul Crăciunului anului 1972, exact în ziua când se împlineau 46 de ani de la mult prea timpuriul sfârșit al marelui tenor, pe scena teatrului a văzut luminile rampei premiera absolută a operetei Leonard de Florin Comișel. Acest emoționant gest de recunoștință și dragoste pentru cel ce dusese faima artei lirice românești până dincolo de hotarele țării, avea să se constituie într-un moment de mare emoție și vibrantă dăruire scenică pentru întregul ansamblu al teatrului. Rolul principal i-a fost încredințat tenorului Ion Frigioiu care alături de soliștii Marilena Marinescu- Mareș, Tamara Alexandru, Nicolae Urdăreanu, actorii Dramaticului Mihai Mihail și Gheorghe V. Gheorghe și dirijorul Silviu Zavulovici au repurtat un mare succes. În același timp, la propunerea directorului de atunci, regizorul Barbu Dumitrescu, Teatrul Muzical gălățean va primi numele marelui tenor.

2002

De la înființare și până în prezent dar mai ales în perioada 1995 – 2013 teatrul a efectuat numeroase turnee în străinatate, în Italia, cu “Tosca”, “Madama Butterfly”, “Rigoletto”, “Aida” și musicalul “Hello Dolly”, în Germania, Belgia, Elveția cu “Traviata”, “Nabucco”, „Boema”, la Linz în Austria cu spectacole de revistă, în Olanda cu opera “Aida”.

În luna mai 2002, a avut loc un eveniment cu o dublă semnificație în plan național: primul spectacol de operă open air și prima colaborare la realizarea unui eveniment artistic între două instituții de spectacole muzicale: Teatrul Muzical Nae Leonard din Galați și Teatrul de Operă și Balet din Constanța, prezentarea în aer liber a operei “Nabucco” de Giuseppe Verdi, eveniment intens mediatizat și transmis pe internet, ce s-a bucurat de un real succes atât pe plan local cât și național. La acest spectacol ce a avut loc în Grădina Publică a orașului și-au dat concursul peste 400 de artiști (instrumentiști, coriști, balerini, figuranți) și tehnicieni de scenă, sub bagheta maestrului Gheorghe Stanciu, reprezentant de seamă al generației de aur a școlii gălățene de interpretare, fost director al teatrului, spectacolul desfășurându-se în fața a peste 2.000 de spectatori.

Succesul acestui proiect a determinat conducerea teatrului să organizeze în cadrul celei de a doua ediții a Festivalului Internațional “Leonard”, în anul 2005, o nouă reprezentație în aer liber, de data aceasta cu opera “Aida” de Giuseppe Verdi, sub bagheta maestrului Victor Dumănescu, un alt ilustru fiu al Galațiului.

2004

Începând cu anul 2004, instituția noastră organizează Festivalul Internațional “Leonard” cu o largă participare a unor muzicieni și colective muzicale din Europa și alte state ale lumii, prilej de promovare a imaginii culturale a orașului noastru pe meridianele planetei dar și de familiarizare a publicului gălățean cu valorile interpretative internaționale actuale.

2013

În noiembrie 2013 are loc premiera operei „Aida” de Giuseppe Verdi, o montare monumentală realizată de creatori de renume în plan internațional: regizorul Francesco Belotto (Teatro Bergamo), scenograful Angelo Sala (Teatro alla Scala, Milano), coregrafa Marta Marcelli, dirijorul Simone Marzialli. A fost prima întâlnire a colectivului gălățean cu personalități aflate la vârful ierarhiei valorilor creatorilor din domeniul teatrului muzical contemporan. Cu acest spectacol colectivul teatrului a efectuat apoi un lung turneu de mare succes în Olanda.

2016

În anul 2016, pentru prima oară Teatrul nostru a fost inclus într-un proiect european de mare prestigiu. Proiectul european SENSES reprezintă o cooperare între trei țări, fiecare reprezentată de câte un oraș: România (Galați), Franţa (Avignon) și Italia (Milano). SENSES şi-a propus stimularea celor cinci simţuri ale omului în mediul teatral. Acest proiect a fost deosebit de important pentru orașul Galaţi și cele două instituţii participante ale sale: Teatrul Muzical „Nae Leonard” şi Universitatea “Dunărea de Jos”. Finalitatea acestui proiect european a constat în punerea în scenă a trei spectacole: două piese de teatru, una aparținând partenerilor din Franța și cealaltă – celor din Italia și o operă “Regele Cerb”, cu libretul și regia aparținând regizorului italian Paolo Bosisio, muzica fiind scrisă de compozitorul italian Angelo Inglese, care a fost și dirijorul acestei producții.

Premiera absolută a acestei opere a avut loc pe scena Teatrului Muzical Nae Leonard pe data de 23 octombrie 2016. Cu această premieră, Teatrul Muzical a deschis Ediția a XIII-a a Festivalului Internațional Leonard, ediție jubiliară ce a marcat 60 de ani de la înființarea Teatrului.

2018

Prin HCL 76 din 15 februarie 2018 denumirea teatrului a fost schimbată în Teatrul Național de Operă și Operetă “Nae Leonard” Galați, cu o nouă organizare administrativă, pe măsura noii titulaturi, întregul colectiv al instituției recâștigându-și prestigiul vocației și demnității profesionale.

Vă așteptăm!

VOCAȚIE ȘI PROFESIONALISM

Doriți să vă bucurați alături de noi de momente frumoase și memorabile? Echipa noastră depune toate eforturile pentru ca acestea să devină realitate.

TELEFON / 0236 418 912
EMAIL / contact@naeleonard.ro

Colectivul Nae Leonard

Noi suntem cei care dăm viață spectacolelor și facem ca pentru o seară imaginația să devină realitate. Împreună suntem o echipă!

© 2024 Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” | Powered by WDT