Zâmbetul muzicii
-Recital vocal-instrumental-
în cadrul Festivalului Internațional „Leonard”, ediția a XX-a
Soprana
Teodora Gheorghiu
(Elveția/România)
Bas-Baritonul
Sorin Coliban
(Austria/România)
Pianista
Diana Ionescu
Prezintă:
Mirela Dimofte
Soprana Teodora Gheorghiu a debutat pe scena muzicală internațională la Opera de Stat din Viena, la doar de 25 de ani, unde a cântat ca solistă între 2007 şi 2010. După colaborarea cu Opera de Stat din Viena, în 2010, a decis să îşi continue cariera ca artist freelancer. Acesta a fost momentul când dirijorul Christophe Rousset i-a propus să realizeze un album, ca omagiu celebrei soprane Anna de Amicis, care a trăit în secolul al XVIII-lea. Albumul, publicat de casa de discuri Harmonia Mundi, include înregistrări în premieră cu arii din Mozart, Gluck, Borghi, Cafaro şi Mysliveček. A fost numit Discul lunii de către Internațional Record Review şi de Opera Magazine și a fost Discul săptămânii la BBC Radio timp de trei săptămâni la rând. Talentul Teodorei Gheorghiu nu se limitează doar la opera lirică. Soprana este pasionată şi de lied şi a oferit numeroase recitaluri în acest gen muzical, iar în 2013 a publicat al doilea album, Art Nouveau, cu lieduri de Strauss, Zemlinsky, Ravel şi Respighi, ca expresii emblematice ale Jugend stil în muzică.
Originar din București, bas baritonul Sorin Coliban a avut privilegiul de a cânta pe importante scene muzicale din lume precum Royal Opera House Covent Garden în Londra, la Opera Bastille, Garnier și Châtelet din Paris, dar și la Bayerische Staatsoper (Munchen), la Atena Megaron, San Francisco, Monte Carlo Opera, Santiago de Chile, Tel Aviv, Rossini Festival în Pesaro, în Amsterdam (Concertgebouw), Opera de Lausanne, la Deutschen Oper am Rhein, Basel Opera, la Wiener Festwochen și Bregenz Festival.
În 2015 a cântat la Filarmonica din Berlin și la Zilele Wagner din Budapesta. A debutat în 2004 la Wiener Staatsoper cu rolul Monterone din opera Rigoletto și de atunci a interpretat, printre altele, rolul Marelui Inchizitor din opera Don Carlos, Landgarf din Tannhäuser, Don Basilio din Bărbierul din Sevilla, Capulet din Romeo și Julieta, Fra Melitone din Forța destinului, Fasolt și Fafner din Aurul Rinului, Colline din Boema. Sorin Coliban și-a indeplinit unul din cele mai importante visuri ale carierei sale când și-a făcut debutul pe scena de la Bayreuth Festival în 2013, în rolul Fafner, atât în Aurul Rinului cât și în Siegfried.
Pianista Diana Ionescu s-a consacrat pentru „pianistică impunătoare și muzicalitate matură” (Musical Pointers) în interpretări ale capodoperelor unor epoci multiple, de la compozitori ai claviaturii baroce ca Scarlatti sau Bach, la puritatea clasică a lui Mozart, Schubert sau Mendelssohn, și până la măreţia romanticilor şi modernilor, ca Schumann, Rachmaninov, Debussy sau Prokofiev. Câştigătoare a Marelui Premiu al Concursului Internațional de Pian George Enescu 2001, şi ultimul pianist român care a reuşit această performanță, Diana Ionescu se bucură de o activitate internațională ca solistă, muzician de cameră, profesor şi director de festival. A fost distinsă cu Premiul Alexis Weissenberg și Premiul EWLE al Radioului Elvețian pentru Best Live Recording, Premiul II la Missouri Southern International Piano Competition SUA și Concursul International Lory Wallfisch, Glass Sellers Trophy şi Premiul I la Romantic Piano Competition Londra, cât și cu Diploma Ambasadorului pentru servicii aduse culturii româneşti în străinătate.
În program:
Gioachino Rossini – Aria Don Magnifico din opera Cenușăreasa – Sia qualunque delle figlie
Gioachino Rossini – Aria Corinna din opera Il Viaggio a Reims – All’ombra amena
Gaetano Donizetti – Duetul Adinei – Dulcamara din opera L‘elisir d‘amore – Quanto amore, ed‘io spietata
Henri Duparc – liedul Chanson triste
Henri Duparc – Liedul Phidylé
Ernesto de Curtis – Liedul Non ti scordar di me
Wolfgang Amadeus Mozart – Duetul Zerlina – Don Giovanni din opera Don Giovanni – La ci darem la mano
Reynaldo Hahn – Liedul À Chloris
Reynaldo Hahn – Liedul Quand je fus pris au Pavillon
Constantin Brăiloiu – Liedul Le Menuisier
Constantin Brăiloiu – Liedul Les oiseaux
Felicia Donceanu – Liedul Bâlci în Aldebaran
Aurel Eliade – Liedurile Revedere și Codrule, codruțule
Tiberiu Brediceanu – Doina Stăncuței
Franz Lehár – duetul Hanna și Danilo din opereta Die lustige Witwe (Văduva veselă) – Lippen schweigen