KAMERATA STRADIVARIUS ORKEST
Vioară:
RĂZVAN STOICA
Stradivarius Ex-Ernst 1729
Pian:
ANDREEA STOICA
În program:
Giuseppe Tartini – Sonata Trilul diavolului în sol minor
Antonio Vivaldi – La Stravaganza
Johann Sebastian Bach – Concertul nr. 5 în fa minor
Tomaso Vitali – Ciaccona
Fritz Kreisler – Preludium și Allegro în stilul lui Pugnani
Francesco Maria Veracini – La Tempesta
Prezintă:
Laura Sava
Răzvan Stoica este unul dintrei cei mai apreciați tineri violoniști ai timpului nostru. A evoluat ca solist alături de mari dirijori și orchestre de renume mondial. Cele mai recente colaborări ale sale includ concerte cu Filarmonica Südwestdeutsch, Filarmonica Essen (Germania), Slovenian Philharmonic Orchestra, Slovak Radio Symphony Orchestra (Slovenia) Netherlands Philharmonic Orchestra (Olanda), Orchestra Simfonică din Sanremo, Orchestra Națonală Radio, Filarmonica George Enescu (București), precum și Orchestra Academiei Beethoven (Polonia) și Orchestra Simfonică Trondheim (Norvegia).
Câștigător al premiului NEW TALENT Bratislava și al titlului Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani (în 2013), cunoscut pentru virtuozitatea, pasiunea și suberba sa interpretare, violonistul Răzvan Stoica și-a construit deja bazele unei cariere impresionante. Interpretările sale carismatice au captat atenția presei și a publicului deopotrivă.
Îndrăgostit iremediabil de instrumentul său încă de la o vârstă fragedă, Răzvan a fost urmat studiile Liceului de Muzică George Enescu din București, sub îndrumarea prof. Olivia Papa, Ștefan Gheorghiu și Modest Iftinchi. După absolvire, Răzvan și-a continuat pregătirea muzicală la Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda), studiind la clasa prof. Ilya Grubert, dar a participat și la cursuri de măiestrie cu violoniști de marcă, precum Leonidas Kavakos, Krysztof Węgrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis sau Pinchas Zuckerman. Răzvan a obținut numeroase premii la competiții prestigioase, atât din țară cât și din străinătate. Ulterior câștigării, în anul 2009, a Marelui Premiu al concursului Strad Prize (Salzburg, Austria), lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius 1729. În acest moment Răzvan evoluează atât ca solist alături de orchestre din Europa cât și în recitalurile camerale cu pianista Andreea Stoica (DUO Stoica).
Andreea Stoica și-a început cariera muzicală la o vârstă fragedă, lând lecții de pian de la tatăl său, iar la numai cinci ani a debutat pe scena Ateneului Român alături de Orchestra Filarmonică. Considerată de mulți copil minune, talentul tinerei a fost evident încă din primii ani de studiu, iar la vârsta de șase ani a început cursurile de specialitate la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București. În toți acești ani, Andreea Stoica a participat la cursuri de măiestrie în Italia, Germania, Korea sau Olanda cu pianiști de prestigiu precum Maurizio Pollini, Constantin Ionescu Vovu, Paul Badura-Soka, Anatol Ugorski sau Andre Previn.
Laureată a mai multor concursuri internaționale, forța înnăscută, tehnica impecabilă și virtuozitatea alăturate unei profunzimi emoționale lirice i-au asigurat Andreei recunoașterea artistică. A urmat o activitate artistică intensă de-a lungul Europei, atât în recitaluri cât și alături de orchestre.
În anul 1991, Andreea Stoica a format DUO Stoica alături de fratele ei, violonistul Răzvan Stoica, formulă camerală recunoscută de asemenea în Europa pentru interpretările sensibile, încadrarea artistică și senzualitatea sunetului. Începând din 2014, Andreea Stoica este solistă permanentă a orchestrei de cameră Kamerata Stradivarius (Olanda), turneele europene ale acestora fiind alcătuite dintr-un program divers, ce îmbină cele mai apreciate lucrări clasice bijuteriilor compozitorilor moderni.
Kamerata Stradivarius Orkest a luat ființă în anul 2010, din dorința violonistului Răzvan Stoica de a aduce pe aceeași scenă sunetul secolului al XVII-lea, prin cele mai celebre, apreciate și valoroase viori ale lumii. Ansamblu condus de Răzvan, se bucură de o continuă ascensiune pe scenele lumii, concertând până în prezent în nu mai puțin de 28 de țări din Europa, Americași Asia. Kamerata Stradivarius este un ansamblu tânăr și dinamic, format sub impulsurile artistice ale fondatorilor Răzvan și Andreea Stoica și al colaborarilor fructuoase cu dirijorii Dian Tchobanov, Alexander Geluk, Vladimir Marinkovic sau soliștii Essa Tapani, Micho Minchev, Markus Maskuniitty. Kamerata Stradivarius concertează regulat pe marile scene internaționale, dintre care amintim Concertgebouw Amsterdam, Berlin Konzerthaus, Gewandhaus Leipzig, Palatul Regal Palma de Mallorca, Filarmonica din Vigo, Musiktheater Linz sau DeDoelen Rotterdam. Sunetul omogen al ansamblului, adesea remarcat de criticii de specialitate, este pus în valoare și de instrumentele deosebite aparținând marilor lutieri Antonio Stradivarius 1729, Riccardo Antoniazzi 1820 sau J.B. Vuillaume. Kamerata Stradivarius este într-adevar unul dintre cele mai valoroase ansambluri instrumentale de la acest moment.