Luceafărul

Operă de Nicolae Bretan

Evenimentul va avea loc la Teatrul „Jean Bart” TULCEA
Cu ocazia celor 140 de ani de la prima publicare a poemului „Luceafărul”

prețul unui bilet

Prețul biletului


INTRAREA LIBERĂ

Concepție regizorală:
Emil Pinghiriac

Regia artistică:
ADRIAN MĂRGINEAN

La pian:
Ludmila Calalb

Distribuția:
Luceafărul // Florin Bobei
Fata de împărat // Lorena Mărginean
Pajul / Corăbierul  //  Adrian Mărginean
Jupânița // Valeria Drăguș – debut
Arhanghelul Mihail // Sebastian Băncilă
Balerini // Florentina Ștefan și Ionuț Țurlea

CORUL MUSSICA
al Liceului de Arte „George Georgescu”
din Tulcea

Dirijor cor:
Pr. Gorun Gheorghe Cristian

Proiecții video:
Alexandru Andrei Roșu

Nicolae Bretan a fost deopotrivă compozitor, bariton și regizor de operă. Muzicianul a studiat la Conservatorul din Cluj (1906-1908), la Academia de Muzică din Viena (1909) și la Magyar Királyi Zeneakadémia din Budapesta (1912), după care s-a afirmat ca prim-bariton al Operei din Bratislava. În 1916 și-a luat și licența la Facultatea de Filologie din Cluj. A fost regizor la Opera Maghiară din Cluj și director al Operei Române din Cluj, după revenirea acesteia din refugiul de la Timișoara.

 

Opera într-un act “Luceafărul” de Nicolae Bretan, pe versuri de Mihai Eminescu, a avut premiera la data de 2 februarie 1921 la Cluj, cea mai recentă reprezentare fiind în anul 1994, când Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj a înregistrat audio această operă. În ultimii ani, începând din 2014, instituția noastră a avut o serie de reprezentații cu această lucrare în varianta cu pian, acum, la comemorarea a 130 de ani de la moartea poetului conducerea și colectivul teatrului dorind să prezinte lucrarea integral.

Ideea regizorală aparține regretatului Maestru Emil Pinghiriac, punerea în scenă revenind discipolului său, tenorul Adrian Mărginean. Soliștii, orchestra și corul teatrului vor evolua sub bagheta dirijorului clujean Cristian Sandu.

Aducem mulțumiri Fundației “Nicolae Bretan” și, în special, doamnei Judith Bretan, care și-a dat acordul pentru punerea în scenă a operei scrisă de tatăl său.

duminică, 15 ianuarie 2023 @ 18:30
18:30 — 20:00 (1h 30′)

Teatrul Jean Bart – TULCEA

Detalii

Îți place? Partajează!