La Bohème

Operă în 4 acte de Giacomo Puccini
Libretul lui Luigi Illinca și Giussepe Giacosa, după „Scenes de la vie de boheme„ al scriitorului francez Henri Murger.

prețul unui bilet

Prețul biletului

32,4 lei  |  21,6 lei

Dirijor:
Matei Pop
(Cluj-Napoca)

Regia artistică:
Paolo Bosisio
(Italia)

Distribuția:

Mimi // Ana Băcanu – debut
Rodolfo // Florin Guzgă (Iași)
Musetta // Cristina Goncearova (Chișinău)
Marcello // Alin Munteanu
Schaunard // Dominic Cristea
Colline // Sebastian Băncilă
Alcindoro / Benoite // Elvis Butunoi
Parpignol // Tudorel State
Sergente / Doganiere // Daniel Nistor
un ragazzo // Nicholas Filip Negrișanu

Orchestra, corul și baletul Teatrului 

Scenografia:
Gheorghe Andreescu

Coregrafia:
Fănică Lupu

Dirijor cor:
Daniel Nistor

Pregătirea muzicală:
Tatiana Zaharova-Ionașcu

Maestru corepetitor cor și supratitrare:
Georgiana Diaconescu

Regia tehnică:
Tanța Micu

Sufleor:
Claudia Colceriu

Matei Pop (n. 1980) a absolvit dirijat orchestral la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa prof. Petre Sbârcea. Mai târziu s-a specializat cu maeștri precum Gianluigi Gelmetti, Zoltán Pesko, Péter Eötvös, Dejan Savićși Johannes Schlaefli. În paralel cu studiile de dirijat, a absolvit și compoziția la clasa prof. Cornel Țăranu, în cadrul aceleași instituții.

A debutat ca dirijor în anul 2007, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Dirijează în mod regulat importante orchestrelor din țară, precum Orchestra Filarmonicii Moldova – Iași, Orchestra Filarmonicii Oltenia – Craiova, Orchestra Filarmonicii Mihail Jora – Bacău; a mai fost invitat să dirijeze Orchestra Națională de Cameră Radio București, Orchestra Filarmonicii Transilvania Cluj-Napoca, Orchestra de Cameră a Filarmonicii Banatul Timișoara și orchestrele filarmonicilor din Târgu Mureș, Oradea, Arad, Sibiu, Ploiești, Satu Mare, Botoșani, Pitești.

În străinătate, a lucrat cu Orchestra Danubia din Budapesta și Orchestra Savaria din Szombathely (Ungaria), Filarmonica Națională Serghei Lunchevici și Orchestra Simfonică Teleradio-Moldova din Chișinău (Republica Moldova).

În perioada 2009-2019, Matei Pop a fost dirijor permanent și director artistic al Ansamblului de Muzică Contemporană AdHOC din Cluj-Napoca, interpretând numeroase compoziții contemporane, unele dintre ele dedicate lui. Cu toate acestea, principala preocupare o constituie repertoriul standard, având la activ sute de titluri dirijate, din muzica de la baroc și până la începutul secolului 20.

Ca dirijor de operă, a fost invitat la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, la Operele de Stat din Stara Zagora și Burgas (Bulgaria), la Teatrul Național de Operă și Balet Constanța Oleg Danovski și la Teatrul Național de Operă și Operetă Nae Leonard din Galați. Înainte de aceasta, a lucrat ca dirijor asistent al maestrului Stefan Anton Reck, participând la producții precum Der Ring des Nibelungen de Wagner la Teatro Petruzzelli din Bari (Italia), Ariadne auf Naxos de Richard Strauss la Bilbao (Spania) și Don Carlo de Giuseppe Verdi la Frankfurt (Germania).

Matei Pop a colaborat cu mulți dintre cei mai consacrați soliști români precum pianiștii Daniel Goiți, Viniciu Moroianu, Horia Mihail, violoniștii Cristina Anghelescu, Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, cu cântăreții Brigitta Kele, Elena Baramova, Adela Zaharia, Tamara Kalinkina, Ștefan Ignat, Georgi Dinev, Alfio Grasso, Alexander Krunev, dar și cu unii dintre cei mai proeminenți muzicieni ai generațiilor tinere, precum violoniștii Fedor Rudin, Ioana Cristina Goicea, Simina Croitoru, violonceliștii Alina Holender, Ștefan Cazacu, Octavian Lup, flautistul Matei Ioachimescu.

Pe lângă activitatea dirijorală, Matei Pop este și un compozitor apreciat, lucrările sale fiind distinse cu nu mai puțin de 15 premii de compoziție, la nivel național și internațional.

În prezent, este conferențiar universitar predând disciplinele dirijat orchestral și orchestrație la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

duminică, 29 ianuarie 2023 @ 18:30
18:30 — 20:30 (2h)

Sala de spectacole a teatrului

Detalii

Îți place? Partajează!