JAZZ & BLUES Festival

Ediția a X-a – ziua 1

 

Preț bilet

Preț bilet:

54 – 32,4 lei (zi)  |  97,2 lei (3 zile)

VINERI – 6 DECEMBRIE

HASHIMA (Serbia)
Aleksander Hristić – tobe
Vanja Todorović – contrabas
Srđan Mijaković – saxofon tenor
Igor Miškovic – chitară

IRINA SÂRBU BAND
Irina Sârbu – voce
Puiu Pascu – pian
Ciprian Parghel – bass
Tudor Parghel – tobe

HASHIMA este o trupă de jazz din Belgrad ce aduce în fața publicului patru instrumente cu sonorități diferite: contrabas – saxofon tenor -tobe – chitară, având un conținut inspirat de insula abandonată a Japoniei – Hashima. Se inspiră din literatura sârbă și din muzica legendelor jazz-ului Wayne Shorter, Dave Holland, Dave Liebman, Charles Lloyd și Enrico Rava. Muzica lor explorează idei filozofice despre natura umană, bazate pe viziunea că libertatea de exprimare este echivalentă cu improvizația.

Srđan Mijalković este un muzician de jazz experimentat, ce a cântat în trupele„Mašta Bašta” și „Collision”. A studiat clarinetul la Facultatea de Muzică din Belgrad și este membru permanent al Orchestrei Militare Sârbe.

Aleksandar Hristić este membru al trupei de improvizație din Belgrad „Buran” și participant regulat la sesiunile lunare „Improve” din Belgrad. Este implicat și în artele cinematografice, fiind absolvent al Danube Movie Academy.

Vanja Todorović  face parte din mai multe formații, având o vastă experiență, atât pe scenele din Serbia, cât și din alte centre muzicale europene. A studiat cu Vladimir Novičić – un renumit contrabasist sârb și a urmat cursurile Facultății de Arte Dramatice din Belgrad, secția Regie Film și Televiziune.

Igor Mišković este absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Belgrad, secția muzică clasică. A studiat cu Radomir Mihajlović – Točak, un celebru chitarist sârb de rock/jazz.  Este membru al grupului Berklee Umbria din anul 2011 și cântă, de asemenea, în trupa de soul jazz Dirty Mind din Belgrad.

Irina Sârbu, alături de partenerii săi de scenă cu care colaborează de peste două decenii, abordează un repertoriu divers ce include jazz, etnojazz, samba, bossa nova, tango, muzică românească interbelică, muzică franceză și folclor. Energia expresivă și sinergia artistică dintre cei patru muzicieni de renume – Irina Sârbu (voce), Puiu Pascu (pian), Ciprian Parghel (contrabas) și Tudor Parghel (percuție) – fac din fiecare piesă interpretată un standard de referință.

În contextul vieții muzicale românești, Irina Sârbu se distinge printr-o pregătire muzicală solidă, completată de formarea în arta teatrală și de o voce suplă, caracterizată printr-un timbru distinctiv și profund. Activitatea sa artistică include concerte susținute atât în România, cât și pe importante scene internaționale, în orașe precum New York, Washington, Paris, Atena, Madrid, Viena, Veneția, Bruxelles, Praga, Lisabona, Stockholm, Ierusalim, Milano și altele, în cadrul recitalurilor sau al festivalurilor de jazz naționale și internaționale. Experiența scenică vastă acumulată de-a lungul carierei îi permite să abordeze cu succes și versatilitate un repertoriu divers, care include standarde de jazz, cântece din folclorul românesc, piese din muzica interbelică și, mai recent, transpuneri vocale ale unor partituri instrumentale spectaculoase, semnate de compozitori precum Bach, Boccherini și Albinoni. Printr-un proces creativ ce integrează inteligent aceste genuri muzicale și le înnobilează cu o componentă teatrală narativă, Irina Sârbu reușește să exceleze atât din punct de vedere vocal, cât și scenic, după cum demonstrează albumul său de autor.

Irina Sârbu ocupă funcția de lector universitar doctor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București și este un formator vocal, actriță de teatru, pianistă, ilustrator muzical și vocalistă de jazz, cu o carieră notabilă în țară și în străinătate. De-a lungul carierei, a fost distinsă cu numeroase premii, printre care: „Premiul special al juriului” la Gala UNATC (2006), „Premiul pentru debut în jazz” (2004), „Premiul pentru debut” la Festivalul Național de Comedie de la Galați (2006), „Premiul Tinerețea Jazz-ului” (2011) și Premiul „CD-ul Etnojazz al anului” (2015). Activitatea sa artistică include colaborări cu prestigioase ansambluri precum Big Band-ul Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Camerata Regală și Bucharest Jazz Orchestra. Este fondatoare a formației Irina Sârbu Band și co-fondatoare a proiectului educațional „Clasic e fantastic” (realizat în colaborare cu Teatrul Odeon și Filarmonica „George Enescu”). Pe lângă activitatea scenică și pedagogică, Irina Sârbu este și autoare de volume de specialitate, printre care „Teatrul muzical pentru copii” (2019) și, împreună cu Monica Ciută, „Copilăria lui Beethoven” (2020).

vineri, 6 decembrie 2024 @ 19:00
19:00 — 22:00 (3h)

Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”

Detalii

Îți place? Partajează!