Dialog pe 14 strune

Recital instrumental

prețul unui bilet

Prețul biletului

32,4 lei | 21,6 lei

TRIO MUSICA AMICIS
(Brașov)

Vioară:
LILIANA LAZĂR

Violoncel:
AUREL TANCU

Chitară:
BOGDAN MIHĂILESCU

În program:

Joseph Haydn – Cassation in C-dur
Wolfgang Amadeus Mozart –
Sonata KW 304 în mi minor
Niccolò Paganin
i – Terzetto în Re major

Prezintă:
Laura Sava

Trio-ul Musica Amicis, o formație camerală cu o componență rar întalnită – vioară, violoncel și chitară – vă oferă prilejul să ascultați bijuterii muzicale surprinzătoare din literatura de gen, descoperite și selectate după multe căutări asidue în bibliotecile lumii.

Recitalul, denumit sugestiv Dialog pe 14 strune – numărul total al corzilor celor 3 instrumente, este un caleidoscop de culori sonore care se completează reciproc într-o entitate completă a paletei de exprimare artistică, în care fiecare instrument aduce ceva nou timbral, armonic, melodic și prin forța proiecției sunetelor. Temele și variațiunile trec cu lejeritate și noblețe de la un instrument la altul, de la strălucirea exuberantă a viorii, la tonusul grav și penetrant al violoncelului, ca să fie preluate apoi de discreția catifelată a chitarei, fiecare instrument aducând elemente și registre noi, proprii acestui ansamblu unitar, generos și complet stilistic.

Dialogul începe în Clasicism, prin sobrietatea muzicii lui Joseph Haydn cu a sa Cassation în C-dur, lucrare ce reprezintă o piatră unghiulară de rezistență a acestui recital robust și variat, care poartă ascultatorul de-a lungul unei perioade de aur a muzicii.

Se trece la farmecul muzicii vieneze prin Sonata KW 304 în mi minor de Wolfgang Amadeus Mozart în stilul său componistic inconfundabil și cuceritor.

Niccolò Paganini a scris special pentru formațiunea de trio Terzetto în Re major, și ne bucurăm să includem în finalul programului această lucrare originală.

Cei trei artiști au selectat aceste piese, în care chitara cântă alături de celelalte instrumente, întru desfătarea dumneavoastră, a publicului avid să descopere bijuterii muzicale

Absolventă a Universității Transilvania – Facultatea de muzică din Brașov, la clasa prof. Radu Hamzea, violonista Liliana Lazăr, și-a început studiile muzicale în cadrul Liceului de muzică George Enescu, București, sub îndrumarea prof. Mihaela Tomescu. A participat de-a lungul timpului la mai multe cursuri de măiestrie, precum cel susținut de celebrului violonist Șerban Lupu. Încă din anul 1991 este membră a Filarmonicii din Brașov, ocupând în prezent funcția de solist instrumentist și șef al partidei de coarde. Alături de această orchestră a participat la numeroase turnee în importante centre europene, dar și în Japonia, cu orchestra de cameră.  Onorează o bogată activitate în diverse ansambluri camerale, precum cvartetul Gaudeamus, susținând numeroase recitaluri și abordând un repertoriu consistent, de la muzica din perioada Barocă, până la cea modernă și contemporană. Este colaborator permanent al orchestrei simfonice din Miercurea Ciuc și a susținut concerte solistice în cadrul mai multor evenimente muzicale din agenda unor importante Filamonici din țară.

 Aurel Tancu a absolvit studiile din cadrul Academiei Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, la clasa violoncelistului Valentin Arcu. A studiat de asemenea muzica de cameră cu profesoara Ilse Hernert. Alături de ansalmblurile camerale în care a cântat de-a lungul timpului, Aurel Tancu a obținut numeroase distincții, atât locale cât și naționale. Violoncelistul a realizat mai multe întegistrări, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, și a activat în Filarmonicile din Craiova și Sibiu, ocupând funcția de șef de partidă. Din anul 1999, este angajat la Filarmonica din Brașov, în cadrul căreia are o bogată activitate concertantă, atât în țară cât și în importante turnee internațională în Franța, Germania, Italia, China, Coreea de Sub, Japonia și altele. De asemenea, din anul 2000, colaborează cu diferite instituții muzicale din țară, precum Opera din Brașov. Artistul este un violoncelist complet, care pe lângă activitatea permanentă în diferite orchestre, a făcut parte și în numeroase proiecte de muzică de cameră.

Bogdan Mihǎilescu este unul dintre importanții promotori ai chitarei clasice din România, având o bogată activitate artistică. Și-a început studiile în cadrul Liceului de muzică Dinu Lipatti din București, studiind vioară, iar ulterior s-a dedicat perfecționării sale în studierea chitarei clasice la Academia de muzică din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. Valentin Farcaş, finalizându-și studiile cu notă maximă. În perioada 1997-2006, alături de profesorii Gary Ryan şi Carlos Bonell a descoperit noi valențe ale chitarei, în cadrul studiilor și masterclass-urilor organizate de prestigioasa instituție londoneză Royal Academy of Music. De-a lungul timpului a câștigat numeroase premii importante, precum Marele trofeu al Concursului naţional de chitarǎ clasicǎ de la Sinaia. Încă din anul 1984, a susținut o intensă activitate concertistică în România, Germania, Africa de Sud, Marea Britanie. De asemenea, s-a dedicat muzicii de cameră, cântând alături de prestigioşi muzicieni pe mari scene din Londra, Paris, Beijing, Tel Aviv și altele. Compozitorii contemporani i-au dedicat lui Bogdan Mihǎilescu lucrǎri de muzicǎ de camerǎ, îmbogǎţind astfel literatura internaţionalǎ pentru chitarǎ în ansamblu cu alte instrumente. Printre aceștia se numără: compozitoarea Anna Veismane (Letonia), compozitorii Giorgio Tortora (Italia), Gregory Pino (Venezuela), Fernando Carlos Tavolaro (Argentina).

sâmbătă, 4 noiembrie 2023 @ 19:00
19:00 — 20:30 (1h 30′)

Sala de spectacole a teatrului

detalii

Îți place? Partajează!