Cenușăreasa (La Cenerentola)
OPERĂ comică în 2 acte
de Gioachino Rossini
după un libret de Jacopo Ferreti
Dirijor:
CRISTIAN SANDU
(Cluj-Napoca)
Regia artistică:
PAOLO BOSISIO
(Italia)
Distribuția:
Cenușăreasa // Florentina Soare (Brașov)
Ramiro // Dumitru Filip (București) – debut
Dandini // Alin Munteanu – debut
Tisbe // Mădălina Munteanu – debut
Clorinda // Lorena Mărginean – debut
Don Magnifico // Dan Popescu (Brașov)
Alidoro // Dominic Cristea
ORCHESTRA ȘI CORUL TEATRULUI
Scenografia și costumele:
DOMENICO FRANCHI
(Italia)
Diirjor cor:
Daniel Nistor
Asistent regie:
Adrian Mărginean
Pregătirea muzicală / Recitative:
Ludmila Calalb
Pregătire muzicală cor / supratitrare:
Georgiana Diaconescu
Regia tehnică:
Tanța Micu
Sufleor:
Claudia Colceriu
Duminică, 23 martie, începând cu ora 18:30, revine pe scena Teatrului frumoasa operă Cenerentola (Cenuşăreasa), compusă de Gioachino Rossini, după un libret de Jacopo Ferreti, inspirată din binecunoscutul basm.
Regia acestui spectacol de excepție, a cărui premieră a avut loc în anul 2017, a fost realizată de regizorul italian Paolo Bosisio. Scenografia inovatoare realizată de Domenico Franchi este caracterizată printr-o stilistică distinctă, în care se remarcă elemente decorative ce evocă tehnica decupajelor de hârtie utilizată de Henri Matisse. Aceste elemente variază între structuri aerisite și compoziții mai dense, toate înscriindu-se însă în logica esteticii artei abstracte contemporane.
Ariile personajelor principale sunt ample, având linii melodice expresive, iar scenele de ansamblu care încheie actele se disting printr-o complexitate remarcabilă, păstrând în același timp farmecul specific stilului componistic rossinian. Spectacolul Cenușăreasa beneficiază de o receptare deosebit de favorabilă atât din partea publicului tânăr, cât și a celui adult, datorită caracterului său captivant. Povestea Cenușăresei a cunoscut multiple variațiuni de-a lungul timpului, fiind adaptată în funcție de contextul istoric și de particularitățile culturale ale diferitelor spații geografice. Astfel, opera lui Gioachino Rossini transformă acest basm într-o creație clasică de referință în repertoriul liric internațional.