TURANDOT
Opera Turandot de Giacomo Puccini este o creaţie monumentală, reprezentativă pentru istoria genului liric universal, montată pe marile scene de prestigiu ale lumii. Premiera acestei lucrări pe scena Liricului gălăţean în anul Centenar 2018, confirmă performanţele colectivului gălăţean, capacitatea acestuia de a realiza la cote înalte de profesionalism o capodoperă a genului, de mare dificultate şi dimensiuni.
Dirijor:
Gheorghe Stanciu
Regia:
Paolo Bosisio
Decoruri & costume:
Domenico Franchi
Distribuția:
Turandot / Olga Hristea-Stan (Chișinău)
Calaf, Principele necunoscut / Antonino Interisano (Italia)
Liù, tânăra sclavă / Rodica Ștefan – debut
Timur, Regele detronat al Tartariei / Viorel Trofin (Constanța)
Ping, Marele Cancelar / Dominic Cristea
Pong, Marele Bucătar / Adrian Ionescu
Pang, Marele Administrator / Tudorel State
Împăratul Altoum / Florin Bobei
Un mandari/ Principele Persiei / Valentin Vasopol
Călăul / Gheorghe Racoviță
Orchestra, corul și baletul teatrului
Coregrafia:
Gabriela Gegea
Dirijor cor:
Daniel Nistor
Dirijor cor copii:
Silvia-Alice Niță
Asistent regie:
Adrian Mărginean
Asistent decoruri & costume:
Bogdana Pascal
Pregătirea muzicală:
Ludmila Calalb / Tatiana Ionașcu
Maestru corepetitor cor:
Georgiana Diaconescu
Regia tehnică:
Tanța Micu
Sufleor:
Claudia Colceriu
- Olga Hristea Stan a absolvit Colegiul de muzică „Ștefan Neaga” și Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Din anul 2010 este solistă la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chișinău, Republica Moldova. Datorită calităților sale vocale și scenice, Olga Hristea-Stan are o frumoasă carieră internațională, colaborând permanent cu teatrele din Marea Britanie și efectuând turnee în țări precum Italia, Spania, Portugalia,Scoția, Irlanda, Franţa, Germania și Olanda.
- Antonino Interisano este câştigătorul unei burse de studii, pentru „cea mai bună voce tânără”, în competiţia Giuseppe Di Stefano din Trapani. S-a alăturat celebrei Academii la clasa sopranei Katia Ricciarelli, apoi s-a perfecţionat alături de Maestrul Leone Magiera şi celebrul tenor Luciano Pavarotti. Antonino Interisano debutează la Opera din Roma cu rolul Rodolfo din opera La Bohème, urmat de debuturile în rolurile Foresto (Attila) şi Cavaradossi (Tosca). Participă ca invitat de onoare cu ocazia premiului Bellini d’Oro, ce a avut loc la Teatro Massimo Bellini din Catania. Datorită carierei sale fulminante, acesta a interpretat numeroase roluri în cele mai importante instituţii de operă din întreaga lume.
- Viorel Trofin este arhidiacon al Arhiepiscopiei Tomisului și absolvent al Conservatorului de Muzică și al Facultății de Teologie din Timișoara. Pasionat de arta vocală, Viorel Trofin a fost colaborator al Teatrului de Operă din Budapesta și al Teatrului de Stat din Seged, unde a evoluat atât ca artist liric în cor cât și în calitate de solist. În țară colaborează permanent cu Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța și de anul acesta cu instituția noastră.
- Gheorghe Stanciu este licenţiat al Conservatorului „George Enescu” Iaşi, secţia Pedagogie instrumentală, specialitatea violoncel, absolvă secţia Compoziţie – Dirijat orchestră . În 1976, este angajat ca dirijor la Teatrul Liric Constanţa unde acumulează în decursul anilor un repertoriu de peste 35 de titluri de spectacole de operă, operetă, balet şi vocal-simfonice cu care efectuează numeroase turnee artistice în ţară şi în străinătate. În 1997, a fost numit Director General al Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi iar în anul următor Manager – Director al Operei Constanţa. Împreună cu orchestra şi corul Operei din Constanţa înregistrează 3 CD-uri: Requiem de G.Verdi, Requiem de G. Faure şi Oratoriul „Paulus” de F. Mendelssohn. A participat la toate ediţiile Festivalului Internaţional de Operă şi Balet de la Constanţa. Pentru întreaga carieră artistică, ziarul Cuget Liber din Constanţa l-a numit în 2001 Omul anului , iar în 2002 revista Tomis a declarat „cea mai bună operă a anului Madame Butterfly” sub bagheta dirijorului Gheorghe Stanciu”.
Sala de spectacole a teatrului