Luceafărul

Operă de Nicolae Bretan

Spectacol comemorativ la 130 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu

prețul unui bilet

Intrarea liberă

Concepție regizorală:
Emil Pinghiriac

Regia artistică:
ADRIAN MĂRGINEAN

Dirijor:
CRISTIAN SANDU

Distribuția:

Luceafărul / Florin Bobei
Fata de împărat / Adelina Diaconu
Pajul / Adrian Mărginean
Jupânița / Silvia-Alice Niță
Arhanghelul Mihail / Dominic Cristea
Corăbierul / Valentin Vasopol
Balerini / Oana Rusu și Paul Nedelcuță

Orchestra și corul Teatrului

Dirijor cor:
Daniel Nistor

Pregătirea muzicală:
Ludmila Calalb

Proiecții video:
Alexandru Andrei Roșu

Pregătire muzicală cor:
Georgiana Diaconescu

Regia tehnică:
Tanța Micu

Sufleor:
Claudia Colceriu

Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la moartea marelui nostru poet Mihai Eminescu. Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” – Galați comemorează acest eveniment prin prezentarea în premieră, duminică 16 iunie 2019, de la ora 20.30 în grădina Muzeului (Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos)  a operei  Luceafărul de Nicolae Bretan, în varianta cu acompaniament de orchestră .

 

Nicolae Bretan a fost deopotrivă compozitor, bariton și regizor de operă. Muzicianul a studiat la Conservatorul din Cluj (1906-1908), la Academia de Muzică din Viena (1909) și la Magyar Királyi Zeneakadémia din Budapesta (1912), după care s-a afirmat ca prim-bariton al Operei din Bratislava. În 1916 și-a luat și licența la Facultatea de Filologie din Cluj. A fost regizor la Opera Maghiară din Cluj și director al Operei Române din Cluj, după revenirea acesteia din refugiul de la Timișoara.

 

Opera într-un act “Luceafărul” de Nicolae Bretan, pe versuri de Mihai Eminescu, a avut premiera la data de 2 februarie 1921 la Cluj, cea mai recentă reprezentare fiind în anul 1994, când Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj a înregistrat audio această operă. În ultimii ani, începând din 2014, instituția noastră a avut o serie de reprezentații cu această lucrare în varianta cu pian, acum, la comemorarea a 130 de ani de la moartea poetului conducerea și colectivul teatrului dorind să prezinte lucrarea integral.

Ideea regizorală aparține regretatului Maestru Emil Pinghiriac, punerea în scenă revenind discipolului său, tenorul Adrian Mărginean. Soliștii, orchestra și corul teatrului vor evolua sub bagheta dirijorului clujean Cristian Sandu.

 

Aducem mulțumiri Fundației “Nicolae Bretan” și, în special, doamnei Judith Bretan, care și-a dat acordul pentru punerea în scenă a operei scrisă de tatăl său.

duminică, 16 iunie 2019 @ 20:30
20:30 — 22:30 (2h)

la Muzeul Spiritualității Creștine

adauga in calendarul tau

Îți place? Partajează!