Concepție regizorală:
Emil Pinghiriac
Regia artistică:
ADRIAN MĂRGINEAN
Dirijor:
CRISTIAN SANDU
Distribuția:
Luceafărul / Florin Bobei
Fata de împărat / Adelina Diaconu
Pajul / Adrian Mărginean
Jupânița / Silvia-Alice Niță
Arhanghelul Mihail / Dominic Cristea
Corăbierul / Valentin Vasopol
Balerini / Oana Rusu și Paul Nedelcuță
Orchestra și corul Teatrului
Dirijor cor:
Daniel Nistor
Pregătirea muzicală:
Ludmila Calalb
Proiecții video:
Alexandru Andrei Roșu
Pregătire muzicală cor:
Georgiana Diaconescu
Regia tehnică:
Tanța Micu
Sufleor:
Claudia Colceriu
Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la moartea marelui nostru poet Mihai Eminescu. Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” – Galați comemorează acest eveniment prin prezentarea în premieră, duminică 16 iunie 2019, de la ora 20.30 în grădina Muzeului (Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos) a operei Luceafărul de Nicolae Bretan, în varianta cu acompaniament de orchestră .
Nicolae Bretan a fost deopotrivă compozitor, bariton și regizor de operă. Muzicianul a studiat la Conservatorul din Cluj (1906-1908), la Academia de Muzică din Viena (1909) și la Magyar Királyi Zeneakadémia din Budapesta (1912), după care s-a afirmat ca prim-bariton al Operei din Bratislava. În 1916 și-a luat și licența la Facultatea de Filologie din Cluj. A fost regizor la Opera Maghiară din Cluj și director al Operei Române din Cluj, după revenirea acesteia din refugiul de la Timișoara.
Opera într-un act “Luceafărul” de Nicolae Bretan, pe versuri de Mihai Eminescu, a avut premiera la data de 2 februarie 1921 la Cluj, cea mai recentă reprezentare fiind în anul 1994, când Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj a înregistrat audio această operă. În ultimii ani, începând din 2014, instituția noastră a avut o serie de reprezentații cu această lucrare în varianta cu pian, acum, la comemorarea a 130 de ani de la moartea poetului conducerea și colectivul teatrului dorind să prezinte lucrarea integral.
Ideea regizorală aparține regretatului Maestru Emil Pinghiriac, punerea în scenă revenind discipolului său, tenorul Adrian Mărginean. Soliștii, orchestra și corul teatrului vor evolua sub bagheta dirijorului clujean Cristian Sandu.
Aducem mulțumiri Fundației “Nicolae Bretan” și, în special, doamnei Judith Bretan, care și-a dat acordul pentru punerea în scenă a operei scrisă de tatăl său.
la Muzeul Spiritualității Creștine