La TRAVIATA

OPERĂ în trei acte

Libretul: Francesco Maria Piave  Muzica: Giuseppe Verdi

prețul unui bilet

Prețul biletului

 Întreg: 54 lei / Redus: 32,4 lei

Dirijor:
Cristian Sandu

Regia:
Eleonora Constantinova

Distribuția:

Violetta Valéry / Diana Bucur (Iași)
Alfredo Germont / Liviu Iftene (Brașov)
Giorgio Germont / Iurie Gâscă (Rep. Moldova)
Flora Bervoix / Lăcrămioara Crihană
Annina / Lenuța Bercaru
Gaston / Tudorel State
Baronul / Dumitru Barbu
Marchizul / Dominic Cristea
DoctorulSebastian Băncilă
Un comisionar, Giuseppe / Gheorghe Racoviță

Orchestra, corul și baletul Teatrului 

Scenografia:
Grigore Gorduz

Dirijor cor:
Daniel Nistor

Maestru corepetitor cor / supratitrare:
Georgiana Diaconescu

Regia tehnică:
Tanța Micu

Coregrafia:
Fănică Lupu

Asistent regie:
Adrian Mărginean

Pregătirea muzicală:
Ludmila Calalb

Sufleor:
Claudia Colceriu

Ediția a XV-a a Festivalului Internațional „Leonard” se încheie cu una dintre cele mai cântate opere din lume – așa cum era încă de pe vremea lui Verdi, când mai toate teatrele muzicale o aveau în repertoriu: La Traviata. Opera a fost compusă la puțin timp după ce Verdi a văzut la Paris, între 1851 și 1853, piesa de teatru adaptată după romanul lui Alexandre Dumas-fiul, Dama cu camelii. Povestea reală a curtezanei Marie Duplessis – care a iubit până la sacrificiu și a murit la doar 23 de ani bolnavă de tuberculoză – l-a impresionat așadar nu doar pe scriitorul francez, care i-a dat viață curtezanei în romanul său, ci și pe Verdi, care a însuflețit-o în La Traviata. Acest titlu ce întruchipează eterna poveste despre iubire, pasiune, renunţare, sacrificiu, a fost  prima operă montată pe scena gălățeană, în 1957, la un an după înființare.

Soprana Diana Bucur a absolvit Conservatorul de Stat „Ciprian Porumbescu” din Chișinău în 1993, la clasa prof. Mihail Munteanu și Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, secția canto, în 1998, la clasa prof. Mioara Cortez.  Și-a început activitatea artistică în calitate de membră în corul Operei Naționale Române din Iași, iar din 1999  a devenit solistă a aceleiași instituții. Pe parcursul carierei a obținut o serie de premii importante la competiții de gen naționale și internaționale. Repertoriul său amplu acoperă o paletă diversă de roluri de mare dificultate.

 

 

Tenorul Liviu Iftene este absolvent al studiilor de Licență și Master la Universitatea Națională de Muzică din București, fiind angajat încă de pe timpul studiilor la Opera din Brașov. A debutat  internaţional în martie 2009 pe scena Großes Festspielhaus (Salzburg, Austria) în dificilul rol al lui Tonio din La Figlia del Reggimento de G. Donizetti. De atunci a interpretat zeci de roluri din opere și operete pe scene renumite din țară și străinătate.  S-a perfecționat în arta cântului sub îndrumarea prefesorilor: Mariana Nicolesco, Constanţa Ionescu Câmpeanu, Cristina Soreanu și a participat la cursuri de masterclass susținute de soprana Leontina Văduva, tenorul Rockwell Blake și pianista Liora Murer.

 

 

Baritornul Iurie Gâscă a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” în 199 fiind angajat din  1997  solist la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chișinău. Este laureat al unor concurs de gen printre care menționăm Concursului Republican al Vocaliştilor „A.Stârcea” – unde a obținut Marele Premiu.

duminică, 9 decembrie 2018 @ 18:00
18:00 — 20:30 (2h 30′)

Sala de spectacole a teatrului

adauga in calendarul tau

Îți place? Partajează!