Vineri, 23 noiembrie
HOT LEEKS
FREETET JAZZ PROJECT
MONGOOZ AND THE MAGNET
HOT LEEKS
Patru muzicieni pentru care blues-ul a fost întotdeauna o pasiune, s-au decis să se adune într-un grup hotărât să prezinte un repertoriu cât mai inspirat, în modul cel mai dinamic. Trei dintre ei sunt născuți în Craiova, iar al patrulea la Pitești – nu departe de Oltenia, așa că aluzia legumicolă („leek”- praz) e mai mult decât justificată. Vocea impresionantă, cu un timbru fără egal a lui Paul Negoiță, stilul inconfundabil al chitaristului George Baicea, virtuozitatea și inventivitatea ritmică a lui Vali Vatuiu și balansul solid al basistului Iulian Vrabete s-au contopit într-un sunet unitar, puternic și exact. De curând li s-a alăturat încă un craiovean, pianistul Adrian Mondescu, completând cu subtilitate plaja armonică a performanței scenice. Experiența muzicală a fiecărui membru și vechea prietenie ce îi leagă face ca interpretarea lor să dezvăluie cu ușurință toate nuanțele ascunse ale cântecelor, într-un echilibru perfect între forță și sensibilitate. Până acum, în afară de aparițiile de succes în festivaluri și concerte de club, Hot Leeks se pot mândri cu Premiul Institutului Cultural Român pe 2017, acordat la Gala Premiilor de Jazz a Fundației Muzza în aprilie 2018.
FREETET JAZZ PROJECT
Proiectul „FreeTet” (Moldova)
Sax bariton: Dmitrii Sergheev
Keyboard: Valeriu Culea
Bass: Ion Vîrlan
Tobe: Garry Terdohleb
Ideea proiectului se află în însuși numele său – FreeTet – combinație liberă între muzicieni și ideile lor, prin tablouri muzicale și imagini pentru a comunica cu publicul. În proiectul „FreeTet” este prezentată muzica scrisă de saxofonistul Dmitrii Sergeev și pianistul Valeriu Culea. În mod stilistic, proiectul conține ceea ce se numește de obicei contemporary jazz fusion. În compozițiile realizate de muzicieni există armonii de jazz, funk și chiar pulsații rock, dar și o mulțime de improvizații.
De asemenea, este de subliniat faptul că proiectul are și un mesaj social. Secolul XXI a acutizat problema așa-numitei „indiferențe sociale” care se răspândeste tot mai mult, iar mesajul acestui prioect este de a atrage atenția asupra problemelor noastre comune prin muzica noastră. Spre exemplu, balada „Flying Through Windmills” este o dedicație față de lupta cu „morile de vânt” (lupta cu birocrația), care adesea împiedică dezvoltarea artei. „Remote Control” este o compoziție despre accesul de la distanță la viața noastră. O persoană depinde, de fapt, de factorii sociali 100%, fără a fi, în realitate, moderator al acțiunilor sale. Astfel, muzica celor de la FreeTet poate fi caracterizată ca Social Contemporan Jazz.
În vara acestui an, muzicienii și-au înregistrat discul de debut pe Polidisc Records (Moldova), care poate fi auzit la https://soundcloud.com/dmitrii-2/sets/freetet . Proiectul a participat deja la festivalul Jazz Rock Câmpina 2018 și festivalul Dor Calator (Moldova) 2018.
MONGOOZ AND THE MAGNET
Chitară electrică, voce: Magnus Måløy (Nittedal, Norway)
Contrabas, voce: Ian O’Sullivan (Bray, Ireland)
Tobe: Gergő Háló (Budapest, Hungary)
O tânără trupă internațională a capturat subit inima iubitorilor de blues din Ungaria, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, România și Irlanda. Cu puțin timp în urmă, un norvegian și un irlandez s-au mutat în sudul Ungariei pentru a studia medicina. După ce s-au împrietenit cu un localnic toboșar, au format un trio care a avut concerte în numeroase țări în primii 3 ani de la înființare.
Își popularizează muzica hendrix-pop-rock cu un mix de foc și curaj, dar și cu un dram de sinceritate amară. Până acum au avut concerte de deschidere pentru unele dintre cele mai cunoscute trupe din Ungaria, în fața unor mulțime de 300 și până la 10.000 oameni, câștigând popularitate constantă cu single-ul Number. Cu doar 3 muzicieni pe scenă, spațiul este încărcat de sunete ample de chitară și contrabas, peste care se adaugă versuri despre călătorii emoționale intense și libertate, într-o țară care pare să aibă o relație interesantă cu aceasta.
Cu un mix internațional inedit de membri și o identitate care este deopotrivă străină, dar care se simte foarte „locală”, tinerii au urmat o cale, probabil, ilogică: cu toții au întors spatele unei cariere „sigure” în medicină, pentru a trăi prin muzică. Și cu această pasiune au devenit una dintre cele mai faimoase trupe din Ungaria, într-un ritm foarte alert.
Trupa Mongooz and the Magnet au avut primul lor turneu european în toamna anului 2016 cu noul lor album și cu hit-ul Please Be Naked, înregistrat și produs în Ungaria și împachetat cu energie!
Sala de spectacole a teatrului